Ne-mocný muž na Bosporu

17. 04. 2017 0:59:33
Turecko se dobrovolně vzdalo evropských hodnot, které mu vetkl Atatürk. Shromáždil-li dnes v noci Erdogan nitky k moci, musí se již zítra Evropa probudit a svázat mu je.

Zatímco křesťanská Evropa slaví Kristovo zmrtvýchvstání nebo alespoň větší množství volných dnů, Turecko překročilo Rubikon, nebo alespoň Bospor.

Už několik měsíců sledujeme úsilí tureckého prezidenta o vlastní metamorfózu v sultána. Dnes se mu to podařilo. Nevelká, ale přesto většina Turků dobrovolně soustředila do rukou vládce takovou moc, že Evropa už jen těžko může považovat Turecko za sice zvláštní, ale přesto demokratickou zemi, jíž může nabízet členství v klubu. Není to nic překvapivého. Pouze ti nevětší optimisté opatrně říkali, že by to taky možná mohlo dopadnout dobře. No, nedopadlo.

Co uvidí Evropan, když si ráno přečte zprávy s definitivními výsledky tureckého referenda?

Jednak Erdogan zvítězil vcelku těsnou většinou, přičemž mu své Ano řekl zejména chudý, nevzdělaný venkov. Co to znamená? Turecko bude rozdělené po osách venkov – město, vzdělaní – nevzdělaní a také chudí – bohatší. A jestliže se chudí, nevzdělaní venkované chopí moci, co se stane s bohatými a vzdělanými? Někteří odejdou, někteří se přizpůsobí, ale někteří ne. Budou aktivní opozicí, pročež budou stíháni a trestáni. Že to sultán umí, už ukázal. A kdybych byla velký pesimista, budu čout občanskou válku. Nejsem pesimista, tak očekávám jen velký hospodářský propad země. Nic to nemění na tom, že nový sultán bude prezentovat rozhodnutí v referendu stejně, jako by se pro něj vyslovilo 99% Turků všech věků.

Druhý důležitý aspekt je v pozici Turecka mezi Evropou a světem Předního východu. Erdogan vytváří silnou muslimskou zemi, která aspiruje na velmocenskou roli ve svém regionu. Turecké angažmá v Sýrii tomu více než napovídá. Postupnou likvidací Islámského státu a nestabilní situací v Sýrii vzniká vakuum, kam silný, nábožensky pevně ukotvený a zdánlivě bezpečný stát jako Turecko může vstoupit. Vlivem či skutečně. Turecko je však také součástí NATO, tedy aspoň zatím. Chce být NATO vtaženo do nějakého podobného dobrodružství? Být vláčeno rozhodováním sultánovým?

A za třetí, co na to naši Turci? Erdogana velkou většinou podpořili Turci usazení v Evropě. V Německu a Francii to bylo okolo 60%, v Rakousku dokonce 71%. To je velká rána všem, kteří, zejména v Německu, přísahali na soužití a integraci. Protievropská rétorika Erdoganova zřejmě zdejší Turky oslovuje. Znamená to, že Turci se se svou evropskou vlastí neidentifikují? Zřejmě ano. Žije zde tedy nezanedbatelná menšina, která si necení našich evropských hodnot a je ochotna podpořit cizího, Evropě nepřátelského vůdce. Je na místě, aby se vlády zemí s velkou tureckou menšinou zamyslely, jestli se něco nezanedbalo.

Shrňme si to. Turecko se dobrovolně vzdalo evropských hodnot, které mu vetkl Atatürk. S omezením demokracie přijde deficit občanské společnosti a později i hospodářský úpadek. To exponuje již tak existující mocenské ambice Erdoganova Turecka směrem na východ. A to za tiché, a možná i hlasité podpory milionů Turků usazených v Evropě. Ale ani sultán nežije ve vzduchoprázdnu. Shromáždil-li dnes v noci Erdogan nitky k moci, musí se již zítra Evropa probudit a svázat mu je.

Turecko udělalo významný krok přes Bospor. Na východ, do společnosti nedemokratických, ba autokratických režimů. Evropa by měla být opatrná, aby, přivázána pupeční šňůrou NATO, nepřekročila Bospor dál, než by chtěla.

Ale sultán Erdogan ještě nemá všechnu moc v regionu. Ještě ne. Ale už teď je mocný. Muž na Bosporu.

Autor: Terezie Radoměřská | pondělí 17.4.2017 0:59 | karma článku: 27.33 | přečteno: 599x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 27.96 | Přečteno: 448 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 26.09 | Přečteno: 1332 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 16.24 | Přečteno: 447 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.28 | Přečteno: 264 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 680 | Diskuse
Počet článků 4 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1021

Studovala český jazyk a historii, později teologii. Pracovala jako učitelka, překladatelka, kastelánka, redaktorka a průvodkyně. Píše knihy pro děti i dospělé. Pro malý úspěšný rodinný podnik zajišťuje logistiku, lidské zdroje, zásobování, finanční plánování, účetnictví, public relations, distribuci a kontrolu. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...